Προσοχή! 100 εκατομμύρια Android Smartphones επηρεάζονται από αυτό το Spyware

Αν έχετε και εσείς εγκατεστημένη κάποια από τις εφαρμογές της QuVideo που αναφέρονται στην λίστα που σας δίνουμε, καλό είναι να τις διαγράψετε από την συσκευή σας.

Η Google εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση του απορρήτου και της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος του Android. Στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, η εταιρεία έχει προσφέρει στους χρήστες της μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου των πόρων ή των δικαιωμάτων στις οποίες έχει πρόσβαση μια εφαρμογή.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχει αυτός ο περιορισμός, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εφαρμογές στο οικοσύστημα Android που είναι πολύ καταχρηστικές και δεν χρειάζονται να λάβουν ειδική άδεια για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με μια διεξοδική έρευνα ασφαλείας που έκανε η ομάδα του VPNpro, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά εφαρμογών από έναν Κινέζο προγραμματιστή έχει χαρακτηριστεί ως Spyware, και υπάρχει υποψία ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές Android που επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές.

Η ομάδα που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας είναι από το VPNpro, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια εγκαταστάσεις από αυτές τις εφαρμογές που ζητούν «επικίνδυνα δικαιώματα». Συγκεκριμένα, το VPNpro ισχυρίστηκε ότι μια από τις εφαρμογές του συγκεκριμένου προγραμματιστή έχει ενσωματωμένο ένα κακόβουλο Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης που κρύβεται μέσα στον κώδικα της εφαρμογής.

Ο Κινέζος προγραμματιστής πίσω από όλες αυτές τις επικίνδυνες εφαρμογές είναι η QuVideo Inc. με έδρα το Hangzhou. Αυτή η εταιρεία είναι γνωστή για τη δημοφιλή εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, το VivaVideo. Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Play Store όπου προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν, έχει ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια λήψεις. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή VivaVideo έχει επιλεγεί μεταξύ των 40 κινεζικών εφαρμογών που η ινδική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «κακόβουλο λογισμικό» ή «λογισμικό υποκλοπής spyware» το 2017.

Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες μόνο στο Android, αλλά και στο iOS, καθώς οι εφαρμογές QuVideo είναι επίσης διαθέσιμες στο App Store της Apple. Ωστόσο, επειδή το σύστημα αδειών του IOS και τα δικαιώματα χρήσης είναι διαφορετικά, δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση παρόμοιας φύσης σε αυτήν την πλατφόρμα. Επομένως, συνιστάται σε όλους όσους έχουν αυτές τις εφαρμογές να ελέγξουν ποια δικαιώματα χορηγείτε στην εφαρμογή, ή ακόμη καλύτερα να τις διαγράψετε από την συσκευή σας.

Οι ύποπτες εφαρμογές της QUVIDEO:

  1. VivaVideo
  2. VivaVideo PRO Video Editor HD
  3. SlidePlus – Photo Slideshow Maker
  4. Tempo – Music Video Editor with Effects
  5. VivaCut – Pro Video Editor APP
  6. VidStatus – Status Videos & Status Downloader

Αν έχετε εγκατεστημένη κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές, καλό είναι να τις διαγράψετε αμέσως.

πηγή: news.xiaomi-miui.gr

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2934