3 Μαρτίου 2021

Mobile ransomware covidlock κλειδώνει την συσκευή σας απαιτώντας λύτρα !

Share the load!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό το άρθρο για να μην πέσετε θύμα μίας εφαρμογής που θα κλειδώσει την συσκευή σας και θα σας ζητήσει λύτρα.

Την στιγμή που όλος ο κόσμος σχεδόν παραλύει λόγω της πανδημίας του COVID-19, υπάρχουν και κάποιοι απατεώνες-εγκληματίες που προσπαθούν να ωφεληθούν από τον πανικό και τη σύγχυση του κόσμου με στόχο την κερδοσκοπία από την εξωφρενική άνοδο των τιμών στα προϊόντα υγείας που σχετίζονται με τον ιό (μάσκες – απολυμαντικά κτλ), και σε αυτό τον συρφετό των υπανθρώπων έχουμε τώρα και αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες και να μπλοκάρουν το smartphone σας για να απαιτήσουν λύτρα για την απεμπλοκή του.

Έκανε την εμφάνισή της μια φαινομενικά χρήσιμη εφαρμογή Android που ισχυρίζεται ότι δείχνει την εξάπλωση του coronavirus στην περιοχή σας, ενώ αυτό που κάνει μόλις την εγκαταστήσετε, είναι να κλειδώσει την συσκευή σας με κάποιο κωδικό, και να απαιτεί λύτρα για να ξεκλειδώσετε τα τηλέφωνά σας.

Αυτή η κακόβουλη εφαρμογή ισχυρίζεται ότι όλα τα περιστατικά του COVID-19 που βρίσκονται κοντάς σας και γύρω από την περιοχή που κινήστε, και δεν υπάρχει διαθέσιμη στο Google Play Store. Αντ ‘αυτού, αυτή η εφαρμογή φιλοξενείτε σε μία σελίδα με διεύθυνση coronavirusapp [.] από την οποία θα πρέπει να την κατεβάσετε.

ΜΗΝ Κατεβάζετε αυτή την περίοδο καμία ξένη εφαρμογή εκτός του Play Store.
Το όνομα της επικίνδυνης εφαρμογής είναι Coronavirus Tracker

technode.gr – LIVE χάρτης κοροναϊού (COVID-19) για ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο ransomware επιτίθεται στο κλείδωμα οθόνης της εκάστοτε συσκευής όπου εγκαθίσταται, αναγκάζοντας το να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης που απαιτείται για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου, εξηγεί ο Tarik Saleh, ανώτερος μηχανικός ασφάλειας και ερευνητής κακόβουλου λογισμικού της εταιρείας DomainTools σε ανάρτησή του στο blog τους. Για Android Nougat και νεότερης έκδοσης συσκευές, η επίθεση λειτουργεί μόνο εάν ο χρήστης δεν έχει μπει ποτέ στον κόπο να ορίσει κωδικό πρόσβασης κλειδώματος οθόνης. Ωστόσο, οι παλαιότερες συσκευές είναι πολύ πιο ευάλωτες στην απειλή.

Μόλις ένα τηλέφωνο μολυνθεί από τον «καταγραφέα» του coronavirus, οι άτυχοι χρήστες καλούνται να πληρώσουν $ 100 σε bitcoin μέσα σε 48 ώρες, προκειμένου να του δοθεί ο κωδικός και να απαλλαγεί από την εφαρμογή. Παραμένοντας πιστοί στις μεθόδους τους, οι επιτιθέμενοι απειλούν επίσης τα θύματα ότι θα χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως φωτογραφίες, βίντεο, λογαριασμούς κοινωνικών μέσων κ.λπ., ενώ ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν το στίγμα του GPS του τηλεφώνου και ότι μπορούν να αχρηστεύσουν από απόσταση το μολυσμένο τηλέφωνο.

UPDATE: Σύμφωνα με τον χρήστη του Reddit, luca020400, ο κωδικός πρόσβασης που προσθέτει η εφαρμογή στα τηλέφωνα είναι ενιαίος για όλα και είναι “4865083501“ αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν ισχύει πράγματι αυτό.

Επαναλαμβάνουμε : Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, μην κάνετε λήψη εφαρμογών εκτός του Play Store και μην κάνετε επισκέψεις σε άγνωστες σελίδες που έχουν ως θέμα τον κορωναϊό. 

Πηγή: news.xiaomi-miui.gr


Share the load!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

View all posts by George S. Metallidis →