Υπερυπολογιστές στην Ευρώπη πέφτουν θύματα cryptomining

Cryptomining hacks δεν είναι κάτι καινούργιο στην τεχνολογία και στην κυβερνοασφάλεια.

Ωστόσο τα πρόσφατα περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε συστοιχίες υπερυπολογιστών στο Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ARCHER, του bwHPC και του πανεπιστήμιου Ludwig-Maximilians του Μονάχου εγείρουν έντονες ανησυχίες καθώς σύμφωνα με το ZDnet και το Engaget παρατηρήθηκε ότι είχαν μολυνθεί με το cryptominer (κακόβουλο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων) Monero.

Η εταιρεία ασφάλειας Cado Security ανακάλυψε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας παραβιασμένες συνδέσεις SSH από πανεπιστήμια στον Καναδά, την Κίνα και την Πολωνία, χρησιμοποιώντας παρόμοια ονόματα αρχείων κακόβουλου λογισμικού, την ίδια ευπάθεια και κοινόχρηστους πόρους που αυτό δείχνει ότι όλα αυτά είναι έργο ενός κακόβουλου χάκερ από Κινέζικες IP ο οποίος μόλυνε τα συστήματα με το malware για να κάνει τη “βρωμοδουλειά” του.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ ενώ η χρησιμοποίηση τέτοιων υπερυπολογιστών είναι ότι πρέπει για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο το ανησυχητικό στην όλη ιστορία είναι ότι σε αυτούς τους υπερυπολογιστές ήταν εναποθεμένα πολλά ερευνητικά έγγραφα και μελέτες για την καταπολέμηση του COVID-19 τα οποία ίσως έχουν εκτεθεί.

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2934