Η εφαρμογή iOS του Zoom στέλνει κρυφά δεδομένα στο Facebook!

Πολλοί είναι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες λόγω της εξάπλωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού (φοιτητές, δάσκαλοι, ομάδες φίλων) έχουν στραφεί σε επιλογές τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom για να παραμείνουν σε επαφή ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους απομακρυσμένα.

Για να λέμε του στραβού το δίκιο το Zoom αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή τηλεδιάσκεψης από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα της πανδημίας του Coronavirus σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, μια νέα αναφορά από τη Motherboard υποστηρίζει ότι η εφαρμογή iOS του Zoom στέλνει κρυφά δεδομένα στο Facebook χωρίς τη γνώση του χρήστη. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται ακόμη και αν ο συγκεκριμένος χρήστης δεν έχει καν λογαριασμό στο Facebook!

Σύμφωνα με τη  Motherboard το Zoom συνδέεται στο Graph API του Facebook και στη συνέχεια επιτρέπει στο Facebook να μάθει πότε ανοίγει ο χρήστης την εφαρμογή, τις λεπτομέρειες σχετικά με τη συσκευή που χρησιμοποιεί ακόμα και πληροφορίες όπως η πόλη στην οποία είναι ο χρήστης έτσι ώστε να είναι πιο στοχευμένες οι διαφημίσεις του facebook!

Πιο ανησυχητικό όμως από όλα είναι ότι το Zoom δεν αναφέρει τίποτα γι αυτό στο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου του. “Αυτό είναι συγκλονιστικό. Δεν υπάρχει τίποτα στην πολιτική απορρήτου που να το αναφέρει “, δήλωσε ο Pat Walsh, ακτιβιστής που ανέλυσε την Πολιτική Απορρήτου του Zoom.

Η πολιτική απορρήτου του Zoom αναφέρει ότι “οι πάροχοι τρίτων υπηρεσιών και οι διαφημιστικοί συνεργάτες (π.χ., οι διαφημίσεις Google και το Google Analytics) συλλέγουν αυτόματα ορισμένες πληροφορίες σχετικά με εσάς όταν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μας”  και ότι η υπηρεσία συλλέγει τα δεδομένα του Facebook εάν ένας χρήστης συνδεθεί με το Facebook ή δημιουργήσει ένα λογαριασμό Ζουμ χρησιμοποιώντας το Facebook .

Αλλά ακόμη και αν ένας χρήστης δεν έχει λογαριασμό στο Facebook, η εφαρμογή εξακολουθεί να συλλέγει και να στέλνει δεδομένα στο Facebook ούτως ή άλλως.

Δεν τελειώσαμε εδώ έχει κι άλλο, σύμφωνα με τον Electronic Frontier Foundation (EFF), οι servers του zoom μπορούν να δουν αν οι συμμετέχοντες έχουν ανοιχτό το παράθυρο της εφαρμογής ή όχι , μπορούν επίσης να δουν τις διευθύνσεις IP των συμμετεχόντων , τα δεδομένα θέσης και τις πληροφορίες συσκευής .

[Via1] [Via2]

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2934