Τι είναι το root;

Γιάννης Κάντας 851 views0

Τι είναι το root;
Μοιράσου το

Από τα πρώτα βήματα του Android ΟS σαν λειτουργικό σύστημα, ένα από τα δυνατά του σημεία ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα, η ανοιχτή φύση του (open source). Σε αντίθεση με το iOS, η Google διατηρεί ανοιχτό το λειτουργικό της, και δίνει την ευκαιρία είτε στον developer  είτε στον απλό χρήστη να παρέμβει και να τροποποιήσει τις λειτουργίες της του.

Το φοβερό στοιχείο όλης αυτής της ελευθερίας είναι ότι με λίγες προσεκτικές κινήσεις μπορείτε να δώσετε ζωή στην παλιά σας συσκευή, την οποία η εταιρεία της τη ξέχασε και δεν την αναβαθμίζει πλέον.

Για παράδειγμα, την πρώτη μου Android συσκευή την αγόρασα το Σεπτέμβριο του  2011, και ήταν το Samsung Galaxy S Plus. Δύο μήνες αργότερα που κυκλοφόρησε το Android 4.0 Ice Cream, η εταιρεία έκρινε πως για να προωθήσει το λειτουργικό στις δύο ναυαρχίδες της (Galaxy S2 και Galaxy Note 1)  έπρεπε να αφήσει πίσω της κάποιες συσκευές, μέσα στις οποίες ήταν και η δικιά μου συσκευή. Μετά από το αρχικό ξενέρωμα, κάθισα και έψαξα μήπως είχα τη δυνατότητα να το “χακάρω” μόνος μου, και τότε μπήκα στον κόσμο των XDA – Developers, και είδα πως το κινητό μου όχι μόνο παρέμενε ζωντανό αλλά διέθετε και τεράστια υποστήριξη από τους developers, οι οποίοι του είχαν δώσει μία custom έκδοση του Android 4.0 Ice Cream. Για να μην τα πολυλογώ, έρχεται Δεκέμβριος του 2014 και η συσκευή μπορεί να τρέξει custom έκδοση του Android 4.4.4 KitKat, ενώ η Samsung σταμάτησε την υποστήριξη του στην έκδοση Android 2.3.6 Gingerbread.

Ας μπούμε λίγο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του root, στα οποία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί δυστυχώς το Android σε αντίθεση με τα  iOS, δε συγχωρεί εύκολα τα λάθη!

Ο όρος Root προέρχεται από την ιεραρχική φύση των αρχείων του συστήματος  και των αδειών (permissions) των λειτουργικών συστημάτων  UNIX και Linux. Οι κλάδοι των αρχείων του συστήματος και οι χρήστες μοιάζουν με ένα ανεστραμμένο δέντρο. Το root ενός αρχείου του συστήματος αποτελεί την αρχή όλων των αρχείων και των καταλόγων και αντίστοιχα το root των αδειών αποτελεί την αρχή όλων των αδειών και είναι το πιο ισχυρό και προνομιακό.

Το επίπεδο root των αδειών στα Linux, υπάρχουν για να παρέχουν δικαιώματα διαχειριστή. Το root έχει την άδεια να διαβάζει και να γράφει στα περισσότερα αρχεία του συστήματος και επιπρόσθετα μπορεί να αλλάζει τις ρυθμίσεις του συστήματος.

Με απλά λόγια, φανταστείτε το root σαν μία πόρτα μίας πολυκατοικίας, την οποία μόλις την ξεκλειδώσετε μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όποιον όροφο και δωμάτιο θέλετε, με τη δυνατότητα να το τροποποιήσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Λίγο ιδιόμορφο παράδειγμα αλλά περιέχει ακριβώς την ουσία του root.

Στα ελληνικά, η λέξη root μεταφράζεται ως ρίζα. Η ρίζα του λειτουργικού συστήματος του κινητού σας.

Πάμε να δούμε ποιες δυνατότητες σου προσφέρει το root.

 • Back up όλων των εφαρμογών μαζί με τα δεδομένα τους
 • Δυνατότητα εγκατάστασης των Google Apps για smartphones και tablets τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα από την Google
 • Overclock της συσκευής ( δυνατότητα να τρέχει πιο γρήγορα και σωστά η συσκευή)
 • Επιδιορθώσεις θεμάτων του κατασκευαστή, όπως προβληματικό GPS ή ξαφνικών πτώσεων των κλήσεων
 • Δυνατότητα δημιουργίας σημείου “hotspot” (αφορά συσκευές πιο παλιάς τεχνολογίας χωρίς την παραπάνω δυνατότητα)
 • Τέλος, δυνατότητα πλήρους τροποποίησης και παραμετροποίησης του Περιβάλλον Χρήσης (User Interface) μέσω θεμάτων και προγραμμάτων που χρειάζονται δικαιώματα root για να λειτουργήσουν

Είναι πλέον εμφανές πόσο μεγάλες δυνατότητες, ή διαφορετικά προοπτικές σου δίνει το root, το οποίο επαναλαμβάνουμε με τις σωστές κινήσεις κάνει θαύματα στο παλιό  laggy smartphone σας.

Πιο είναι το αρνητικό σημείο της διαδικασίας root; Μα φυσικά ότι χάνεται η ΕΓΓΥΗΣΗ της συσκευής σας!

Με την απόκτηση root δικαιωμάτων, αυτόματα ακυρώνεται η εγγύηση της συσκευής σας, καθώς οι κατασκευαστές παγκοσμίως, θεωρούν οποιαδήποτε παρέμβαση στα αρχεία συστήματος ως ακύρωση της εγγύησης!

ΩΣΤΟΣΟ,  κανένας developer ο οποίος έχει βρει και δημιουργήσει την κατάλληλη διαδικασία root για την κάθε συσκευή, δεν επιθυμεί να ακυρώσει την εγγύηση σας αλλά ούτε και τη δικιά του.

ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ TΗΣ SAMSUNG ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ KNOX ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ HTC ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ Ο BOOTLOADER – ΔΕΝ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΞΑΝΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά, πως με το  root ακυρώνεται η εγγύηση της συσκευής σας, για αυτό το λόγο μπορεί να έχετε ακούσει κάποιον γνωστό σας να παραπονιέται πως κάποιο επισκευαστικό κέντρο δε δέχτηκε τη συσκευή του, επειδή δεν ίσχυε η εγγύηση του. Το 80% των περιπτώσεων, οφείλετε στο γεγονός πως δεν επανέφεραν τη συσκευή τους στην αρχική της μορφή ή ακόμα χειρότερα, λόγω κάποιου σφάλματος κατά την εγκατάσταση, το κινητό κόλλησε ή brickαρε σε όρους Android. Οπότε:

ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ROOT ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΣΟΒΑΡΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ.

Πως μπορείς να εγκαταστήσεις τα root δικαιώματα σε μία συσκευή;

Υπάρχουν πολλοί  τρόποι για να εγκαταστήσεις root δικαιώματα σε μία συσκευή, με τους πιο γνωστούς:

 • Μέσω κάποιου προγράμματος (πχ ERoot) στο οποίο συνδέεις τη συσκευή σου στον Η/Υ και μέσω κάποιων βημάτων γίνεται η εγκατάσταση
 • Μέσω Script, το οποίο έχει παρόμοια διαδικασία με την παραπάνω μέθοδο.
 • Μέσω εγκατάστασης – φλασαρίσματος σε όρους Android – ενός αρχείου zip, στη Stock Recovery (θα αναλύσουμε αναλυτικά τι είναι recovery σε άλλο άρθρο)
 • Ο τελευταίος -και πιο wannabe χακερ- τρόπος είναι μέσω εντολών στο Παράθυρο Εντολών των Windows/Mac/Linux. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα πρέπει ο Η/Υ σας να διαθέτει Android Debugging Drivers (θα σας δείξω τη διαδικασία σε άλλο άρθρο).

Πως καταλαβαίνω πως εγκαταστάθηκαν σωστά τα δικαιώματα root;

Υπάρχουν 2 τρόποι:

 1. Το 95% των διαδικασιών root εγκαθιστούν αυτόματα την εφαρμογή που είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα root. Υπάρχουν 2 εφαρμογές, το SU και το SuperUser, και είναι κάτι παρόμοιο για να καταλάβετε (αλλά όχι ίδιο)  με το Cydia στις iOS συσκευές με jailbreak.

Μόλις πραγματοποιήσετε reboot  τη συσκευή σας, μπορείτε να μπείτε στο μενού των εφαρμογών, και αν βρείτε 1 από τις 2 εφαρμογές τότε -συγχαρητήρια- μόλις αποκτήσατε δικαιώματα root.

 1. Στην περίπτωση που δε βρούμε μία από τις παραπάνω εφαρμογές, πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, μπορούμε εύκολα μέσω μίας εφαρμογής από το Play Store να δούμε εάν πέτυχε η διαδικασία και ύστερα να εγκαταστήσουμε μία από τις 2 εφαρμογές μόνοι μας. Η εφαρμογή ονομάζεται Root Checker.

Σκοπός του παραπάνω άρθρου είναι μέσω απλών λέξεων να σας δώσει μια πλήρη εικόνα για το Root,  τόσο για τα πλεονεκτήματά του όσο και για τους κινδύνους που υπάρχουν.  Προσωπικά πιστεύω πως και όλες τις εφαρμογές του Play Store να έχεις εγκαταστήσει, να έχεις οργανώσει όλη την καθημερινότητα σου  πάνω στο smartphone σου,  για να πεις πως έχεις εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητές του, εάν δεν έχεις εισέλθει στο κόσμο του root – και ότι ακολουθεί μετά από αυτό – δεν μπορείς να το πεις, ήδη έχεις χρησιμοποιήσει μόνο το 40% των συνολικών δυνατοτήτων του. Τώρα θα μου πείτε με τη σειρά σας είναι και γιατί το θες το smartphone.

Στο Technode, θα σας δείξουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα κάνετε τη συσκευή σας να «τρέχει» πιο γρήγορα, να «σηκώνει» τις πιο βαριές εφαρμογές και παιχνίδια, να βγάζει καλύτερες φωτογραφίες και τέλος να σας προσφέρει μία συνολικά καλύτερη εμπειρία χρήσης, είτε μέσω της διαδικασίας root είτε όχι.

Από εσάς αυτό που μπορούμε να σας ζητήσουμε, είναι να είστε ΠΑΝΤΑ προσεκτικοί με τις οδηγίες και τα βήματα του κάθε άρθρου, επειδή – ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος- είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ζημιά στη συσκευή σας, η οποία σπανίως είναι καταστροφική.