Απευθείας αναζήτηση στον ιστότοπό σας μέσα απο το google search

Ιάκωβος Φρούντας 293 views0

google search engine optimization
Μοιράσου το

Μόλις τον περασμένο μήνα η google ανακοίνωσε την εμφάνιση ενός πεδίου αναζήτησης στο google search το οποίο δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να αναζητεί απευθείας απο τα αποτελέσματα αναζήτησης το περιεχόμενο του επιθυμητού ιστότοπου.

Τι είναι το κουτί αναζήτησης και πότε εμφανίζεται για την σελίδα μου;

Όταν ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση για μια εταιρία με το όνομά της τότε είναι πολύ πιθανό να θέλει να δει κάτι συγκεκριμένο μέσα σ’ αυτή τη σελίδα. Στο παρελθόν όταν ο αλγόριθμος της google το αντιλαμβάνεται αυτό εμφανίζει περισσότερα αποτελέσματα στο χρήστη για τον συγκεκριμένο ιστότοπο και ένα κουτί αναζήτησης που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να κάνει απευθείας αναζήτηση στον ιστότοπο που επιθυμεί μέσα απο τα αποτελέσματα αναζήτησης. Το πρόσθετο κουτί αναζήτησης έχει εξελιχθεί και περιέχει και αυτόματη συμπλήρωση -και εφόσον ο διαχειριστής το επιλέξει- μπορεί να στείλει τον επισκέπτη άμεσα στα αποτελέσματα αναζήτησης του ιστότοπου που επιθυμεί.

sitelinks-search-box

Πώς θα εμφανίσω το κουτί αναζήτησης για την δική μου σελίδα;

Καταρχήν θα πρέπει να έχετε μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης μέσα στο site σας. Εάν το έχετε ήδη κάνει αυτό τότε σιγουρευτείτε ότι έχετε οργανώσει την αρχική σας σελίδα όπως schema.org/WebSite με την δυνατότητα  potentialAction βασισμένη στο schema.org/SearchAction.

Εάν δεν ξέρετε την χρησιμότητα και την λειτουργία του schema.org τότε απλώς αντιγράψτε και επικολλήστε τον κώδικα που βλέπετε παρακάτω στην αρχική σας σελίδα αντικαθιστώντας όπου βλέπετε το http://example.com με τον δικό σας ιστότοπο.
<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “http://example.com”,
“@type”: “WebSite”,
“url”: “http://example.com/”,
“potentialAction”: {
“@type”: “SearchAction”,
“target”: “http://example.com/search?q={search_term_string}”,
“query-input”: “required name=search_term_string”
}
}
</script>

Για χρήστες WordPress

Η διαδικασία είναι εξίσου απλή όπως και πριν απλώς τώρα θα πρέπει να μεταγλωττίσουμε τον κώδικα σε γλώσσα PHP για να εισαχθεί στην πλατφόρμα WordPress.

Αντιγράψτε τον παρακάτω κώδικα μέσα στο αρχείο header.php της εγκατάστασής σας αντικαθιστώντας το http://example.com με τον ιστότοπό σας.
<?php if(is_front_page()) : ?>
<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”:”http://schema.org”,
“@type”:”WebSite”,
“url”: “http://example.com”,
“potentialAction”: {
“@type”:”SearchAction”,
“target”: “http://example.com/?s={search_term}”,
“query-input”: “required name=search_term”
}
</script>
<?php endif; ?>

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

1. Ρυθμίστε την αρχική σας σελίδα να λειτουργεί με canonical url χρησιμοποιώντας την μεταβλητή rel=”canonical” για τον σύνδεσμό σας. Αυτό βοηθάει τον αλγόριθμο της google να επιλέξει το σωστό url για την αναζήτηση σας.

2. Δεν χρειάζονται αλλαγές στο αρχείο robots.txt για να λειτουργήσει σωστά η αναζήτηση στον ιστότοπό σας μέσα απο το google search.

3. Βεβαιωθείτε ότι ο server σας είναι ρυθμισμένος και υποστηρίζει την κωδικοποίηση χαρακτήρων UTF-8.

4. Επικολλήστε τον κώδικα που έχετε πάρει μόνο στην αρχική σας σελίδα.  Δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται σε όλες τις υπόλοιπες σελίδες του site σας.

5. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε JSON-LD γιατί είναι φιλικότερο προς την google. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε microdata.

Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να περιμένετε από τον αλγόριθμο της google να αναγνωρίσει το αίτημα σας και να εμφανίσει το κουτί αναζήτησης στα αποτελέσματα αναζήτησης.