Πως θα αυξήσετε την ταχύτητα του site σας

Ιάκωβος Φρούντας 384 views1

Πως θα αυξήσετε την ταχύτητα του site σας
Μοιράσου το

Ένας γρήγορος ιστότοπος το έτος 2015 σημαίνει -αν μη τι άλλο- επισκεψιμότητα. Αυτό το επιβεβαιώνουν τόσο οι αλγόριθμοι της Google,

που μετράνε την ταχύτητα ενός ιστότοπου πριν τον κατατάξουν στα αποτελέσματα αναζήτησης, όσο και οι ίδιοι οι χρήστες, από την ανάλυση της συμπεριφοράς τους στους ιστότοπους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι αρκετά γρήγορος, ώστε να μην κουράσει τον επισκέπτη κατά την περιήγησή του και -κατά συνέπεια- να τον ωθήσει να αποχωρήσει πρόωρα από αυτόν. Εκεί “έχουμε χάσει το παιχνίδι”, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Οι πιθανότητες πλέον ο ίδιος επισκέπτης να μας εμπιστευθεί και να επισκεφθεί την δική μας ιστοσελίδα είναι απειροελάχιστες. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα γι’ αυτό, ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και ας του δώσουμε μια λύση.

Ας κάνουμε τον ιστότοπό μας ταχύτερο

Ας κάνουμε τον ιστότοπό μας ταχύτερο

Δημιουργήστε με WordPress

Είναι με διαφορά η καλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου. Δεν το λέμε μόνο εμείς στο Technode αλλά το επιβεβαιώνουν και 140 εκατομμύρια διαχειριστές ιστοσελίδων παγκοσμίως. Πρόκειται για την πιο ελαφριά πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου που έχετε δει ποτέ. Πλέον στην έκδοση 4.1 μπορείτε να εγκαταστήσετε το WordPress και στα ελληνικά.

Είναι SEO friendly και δίνει πάρα πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης στο χρήστη. Τόσο με τα αρχικά θέματα που εμπεριέχονται στην εγκατάσταση όσο και με τα χιλιάδες άλλα που πωλούνται στο διαδίκτυο. Επίσης διαθέτει πληθώρα πρόσθετων εφαρμογών που βελτιστοποιούν τον ιστότοπό σας στο μέγιστο.

 

Βεβαιωθείτε οτι η σελίδα σας φιλοξενείται σε έναν αξιόπιστο server

Στην αγορά υπάρχουν πολλοί πάροχοι που προσφέρουν hosting. Συνήθως οι καταναλωτές έχουν την τάση να επιλέγουν το πιο φθηνό.  Στην περίπτωση των sites όμως δεν ισχύει αυτό. Η σύγκριση τιμής – ποιότητας δεν είναι αρκετή για να παρθεί μια απόφαση. Θα πρέπει να υπάρχει στην εξίσωση ο όρος αξιοπιστία. Υπάρχουν φθηνοί και αξιόπιστοι shared servers και vps servers οι οποίοι δεν προσφέρουν όμως καθόλου τεχνική υποστήριξη. Για να μην μπλέξετε στο χάος της αναζήτησης server εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την αξιόπιστη λύση της SiteGround η οποία πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.

 

Κάντε caching στο site σας

Η λίστα με τα WordPress plugins είναι τεράστια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι τα περισσότερα απο αυτά διατίθενται εντελώς δωρεάν και μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπο του WordPress. Χρησιμοποιήστε ένα plugin για caching. Εμείς στο Technode διαλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το WP Super Cache γιατί μας παρείχε πολλές δυνατότητες. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε πολύ εύκολα και να το παραμετροποιήσετε μόνοι σας σε μερικά μόνο κλικ κάνοντας την σελίδα σας να φορτώνει αισθητά πιο γρήγορα απ’ ότι πριν.

Η λειτουργία του cache στην ουσία δίνει εντολή στον browser σας να μην φορτώνει ξανά το περιεχόμενο του ιστότοπού σας απο την αρχή κάθε φορά που τον επισκέπτεστε αλλά να το διαβάζει απο την μνήμη του. Οπότε συστήνουμε την προσοχή σας στους χρόνους ανανέωσης που θα κληθείτε να βάλετε στις ρυθμίσεις του caching plugin σας.

 

Βελτιστοποιήστε τις εικόνες του ιστότοπού σας

Ένας απο τους κυριότερους λόγους που καθυστερεί ένα site να φορτώσει είναι ο μεγάλος όγκος των εικόνων που έχει. Υπάρχει ένας σύντομος κανόνας που αν τον ακολουθήσετε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τις εικόνες στον ιστότοπό σας.

  1. Όλες οι εικόνες να έχουν μέγεθος μικρότερο απο 50kb.
  2. Να έχετε ελέγξει τις εικόνες σας στο εργαλείο Smush.it για τυχόν κενές πληροφορίες που αυξάνουν τον όγκο τους.
  3. Κατά την δημιουργία των εικόνων σας να χρησιμοποιείτε ανάλυση 72 dpi. Είναι άριστη για τις εικόνες στο διαδίκτυο.
  4. Εγκαταστήστε το plugin EWWW Image Optimizer το οποίο διορθώνει αυτόματα το μέγεθος των φωτογραφιών σας κατευθείαν με το που ανεβαίνουν στον ιστότοπό σας.

 

Χρησιμοποιήστε την υπηρεσία CloudFlare

H υπηρεσία CloudFlare μεσολαβεί μεταξύ των αρχείων (εικόνες, css, javascript, html) του site σας και του διακομιστή. Έτσι κάθε φορά δεν χρειάζεται να ξαναφορτώνονται οι εικόνες και τα αρχεία εκ νέου αλλά βλέπετε ένα αντίγραφό τους που κάνει την σελίδα να φορτώνει ακόμη πιο γρήγορα. Η υπηρεσία προσφέρεται τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή με κάποιες πρόσθετες λειτουργίες. Εμείς σας προτείνουμε να γραφτείτε εδώ και να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν υπηρεσία η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας.

 

Χρησιμοποιήστε expires header για τα αρχεία εικόνων σας

Χρησιμοποιήστε την διαδικασία leverage browser caching για να κάνετε τις εικόνες σας, που είναι στατικό περιεχόμενο να ανανεώνονται μια φορά το μήνα στον περιηγητή του επισκέπτη. Αυτό προϋποθέτει πρακτικά ότι οι εικόνες που ανεβαίνουν στον ιστότοπό σας δεν αλλάζουν συχνά.

Για να εφαρμόσετε την παραπάνω διαδικασία και στο δικό σας site το μόνο που μένει να κάνετε είναι να αντιγράψετε τον παρακάτω κώδικα μέσα στο αρχείο .htaccess της εγκατάστασής σας.

# Enable expirations
ExpiresActive On
# Default directive
ExpiresDefault “access plus 1 month”
# My favicon
ExpiresByType image/x-icon “access plus 1 year”
# Images
ExpiresByType image/gif “access plus 1 month”
ExpiresByType image/png “access plus 1 month”
ExpiresByType image/jpg “access plus 1 month”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 month”
# CSS
ExpiresByType text/css “access plus 1 month”
# Javascript
ExpiresByType application/javascript “access plus 1 year”

 

Βοηθητικές σελίδες για την μέτρηση της απόδοσης του site σας

Η παρακάτω λίστα σελίδων μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε την ταχύτητα του ιστότοπου σας και να σας προτείνει διορθώσεις για να πετύχετε ακόμη καλύτερο χρόνο φόρτωσης.

  1. GTmetrix
  2. Pingdom Tools
  3. Google Page Speed

 Αποτελέσματα μετρήσεων για το Technode

measuring technode speed at pingdom