Δελτίο τύπου για νέο επικίνδυνο Trojan εξέδωσε η Αστυνομία

Ιάκωβος Φρούντας 556 views0

Μοιράσου το

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σημερινό της δελτίο τύπου μας ενημερώνει για την εμφάνιση ενός επικίνδυνου Trojan στο διαδίκτυο το οποίο εξαπλώνεται μέσα απο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «Spam e-mails». Ο ιός αυτός είναι σε θέση να υποκλέπτει πληροφορίες χρηστών (usernames, mails, passwords), να λαμβάνει στιγμιότυπα της οθόνης σας (print screens), να αποκτά πρόσβαση στην κάμερα, να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία, να ενημερώνει την παραμετροποίηση του και να προωθεί σιωπηλά τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί σε απομακρυσμένο διακομιστή – εξυπηρετητή (server).

Συνηθίζει να εισέρχεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές «καμουφλαρισμένο», σαν κανονικό πρόγραμμα οπότε αν δεν περιμένετε κάποιο μήνυμα απο κάποια γνωστή διεύθυνση προς εσάς με σύνδεσμο για κάποιο λογισμικό σας συστήνουμε να μην το ανοίξετε καθόλου και να το διαγράψετε αμέσως.

Συγκεκριμένα προτείνεται σε όλους να λαμβάνουν πάντοτε τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας για την μέγιστη προστασία απο ιούς:

  • Να χρησιμοποιούν τείχη προστασίας (firewall), ικανά να αποτρέψουν την είσοδο σε εισερχόμενες συνδέσεις προς υπηρεσίες, που δεν πρέπει να είναι διαθέσιμες δημόσια και να επιτρέπονται μόνο μεμονωμένες υπηρεσίες προς τα έξω.
  • Να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης, η ανάκτηση των οποίων να καθίσταται δύσκολη.
  • Να χρησιμοποιούν ενημερωμένα «αντιικά» προγράμματα προστασίας, γνήσια λογισμικά προγράμματα και να πραγματοποιούν τακτικές αναβαθμίσεις «updates».
  • Να παραχωρούν το χαμηλότερο επίπεδο δικαιωμάτων σε χρήστες και προγράμματα, όπου απαιτούνται, προκειμένου να εκτελεστεί μία διεργασία.
  • Να απενεργοποιούν τη λειτουργία «AutoPlay», προκειμένου να παρεμποδίζεται η αυτόματη εκτέλεση αρχείων στο δίκτυο και στους δίσκους καθώς και να ενεργοποιούν την επιλογή ανάγνωσης «read-only» στις περιπτώσεις, που δεν απαιτείται δικαίωμα εγγραφής «write access».
  • Να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την προέλευση των οποίων και το περιεχόμενο δεν γνωρίζουν και να ρυθμίσουν το διακομιστή των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος ή να διαγράφονται αυτόματα τα μηνύματα με συνημμένα αρχεία τύπου exe, .vbs, .jar, .bat, .scr, που χρησιμοποιούνται ευρέως για διάδοση ιών.
  • Να απενεργοποιούν τη δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων, στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται.
  • Να δημιουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας «backup» των αρχείων της συσκευής τους, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου της αστυνομίας και εδώ.