Τι είναι Custom ROM για μία Android συσκευή

Γιάννης Κάντας 389 views0

Τι είναι Custom ROM για μία συσκευή με Android OS
Μοιράσου το

Εφόσον αναλύσαμε δύο πολύ σημαντικές έννοιες, αυτές του Root και της Custom Recovery, ήρθε η ώρα να σας μιλήσουμε για τις πολυσυζητημένες Custom ROMS.

 

Custom Rom

Καταρχάς Stock ROM ονομάζεται η αρχική έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το οποίο συνοδεύει το τηλέφωνο όταν το αγοράζετε. Τώρα, μία Custom ROM αποτελεί μία αυτόνομη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του kernel – πυρήνα, ο οποίος εκτελεί όλες τις λειτουργίες, εφαρμογές, υπηρεσίες κτλ, με λίγα λόγια περιλαμβάνει ότι χρειάζεται η συσκευή για να λειτουργήσει, με μόνη διαφορά το τρόπο προσαρμογής και στησίματος της συσκευής.

 Όπως θα γνωρίζετε, το Android είναι “ανοικτό” (open source) με αποτέλεσμα να μπορούν οι developers να παίρνουν ελεύθερα τις stock rom, να τις προσαρμόζουν – τροποποιούν και στο τέλος να μα παρουσιάζουν μία supercharged ROM χωρίς εφαρμογές “σκουπίδια”, με τα απαραίτητα γραφικά και λειτουργίες, με βελτιωμένες λειτουργίες, με λειτουργες από νέα μοντέλα ή νέες εκδόσεις Android, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο developer! Αυτή η supercharged rom είναι η διαβόητη custom ROM, για την οποία μιλάνε όλοι οι έμπειροι χρήστες συσκευών Android και όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, έχει τη δυνατότητα να “ζωντανεύει” τις συσκευές τις οποίες τς ξέχασαν οι κατασκευαστές τους.

 

Δυνατά σημεία των Custom ROM

 • Συχνότητα ενημερώσεων, με ενημερώσεις βασισμένες σε μεταγενέστερες εκδόσεις Android, χωρίς bugs και με νέες λειτουργίες
 • Καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα της συσκευής
 • Αναβάθμιση σε μία μεταγενέστερη έκδοση του Android, την οποία η εταιρεία δεν την έχει “δώσει” στη συσκευή ο κατεσκευαστής
 • Δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών στη κάρτα SD αφορά τις συσκευές που δεν το υποστηρίζουν

 

Αδύναμα σημεία των Custom ROM

 • Σε περίπτωση κάποιου σφάλματος ειτέ του χρήστη είτε του συστήματος κατά την εγκατάσταση, η συσκευή είναι πολύ πιθανόν να κολλήσει – “bricked” με αποτέλεσμα να απαιτείται εγκατάσταση της εργοστασιακής ROM (60% των περιπτώσεων ανά συσκευή)
 • Για την εγκατάσταση απαιτείται ένα ¨Clean Wipe”, δηλαδή κάτι σαν φορμάτ, με αποτέλεσμα να απαιτείται back up επειδή τα προσωρινά αρχεία της συσκευής (επαφές – εφαρμογές κτλ) διαγράφονται οριστικά.
 • Πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τις Custom ROMs τις προγραμματίζει 1 ή μία μικρή ομάδα από developers και όχι μία ολόκληρη εταιρεία και επιπρόσθετα πάνω σε αυτές πειραματίζονται νέες λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται από τη Stock ROM της συσκευής.
 • ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ.

*Η εγγύηση μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά με το κλείδωμα του bootloader της συσκευής και την επαναφοράς της stock ROM. Εξαίρεση αποτελούν οι συσκευές HTC, οι οποίες δεν δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να κλειδώσει ξανά το bootloader της συσκευής, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ξανά η εγγύηση.

 

Τι πρέπει να προσέχετε πριν το “φλασάρισμα” μίας Custom ROM

 1. H Custom ROM πρέπει οπωσδήποτε να είναι προγραμματισμένη για το κωδικό μοντέλου της συσκευής σας (πχ Samsung Galaxy S IV GT-I9500 & GT-I9505) διαφορετικά κατά την εγκατάσταση η συσκευή θα πάθει “hard brick” και θα απαιτείται τεχνικός για την επαναφορά της.
 2. Να έχετε διατηρήσει στον Η/Υ ή σε κάποιο εξωτερικό μέσο όπως στην κάρτα μνήμη σας ένα Nandroid back up του λειτουργικού συστήματος σε περίπτωση κάποιυ σφάλματος κατά την εγκατάσταση.
 3. Απαιτείται πάντα ένα Clean Wipe, για την ομαλή και “καθαρή” εγκατάσταση της Custom ROM
 4. Τέλος, πρέπει να έχετε κατανοήσει τη διαδικασία – η κάθε συσκευή έχει τη δικιά της διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκεί από ορισμένα δευτερόλεπτα έως και 20 λεπτά – και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του developer

Η εγκατάσταση μίας Custom ROM δεν είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, ωστόσο συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του developer, αντιθέτως υπάρχει πιθανότητα να σας «μείνει» το smartphone στα χέρια σας! Εμείς στο Technode, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση μίας Custom ROM στη συσκευή σας, με βασική προϋπόθεση να έχετε κατανοήσει πλήρως την διαδικασία και τους κίνδυνους που εγκυμονούν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα κρατάτε στα χέρια σας μία νέα συσκευή!

Καλή επιτυχία!