Η ασφάλεια των εφήβων στο Διαδίκτυο

Βασίλης Μαύρου 451 views0

Μοιράσου το

 

Για χρόνια ολόκληρα, οι έφηβοι ξόδευαν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους μιλώντας με φίλους στο τηλέφωνο. Οι σημερινοί έφηβοι δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Απλώς έχουν περισσότερους τρόπους να επικοινωνούν.

Τι κάνει ο δικός μου έφηβος στο Facebook;

Όπως οι ενήλικοι, έτσι και οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Facebook για να επικοινωνήσουν με φίλους: συνομιλούν, ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα και κοινοποιούν φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους και άλλες πληροφορίες. Μέσα από το Facebook ανακοινώνουν τα επιτεύγματά τους, εύχονται ο ένας στον άλλον για τα γενέθλιά τους και σχεδιάζουν κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. να πάνε σινεμά ή στο σπίτι ενός φίλου).

Ποιος μπορεί να δει τις δημοσιεύσεις του παιδιού μου;

Το Facebook παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το κοινό των δημοσιεύσεών τους. Προτρέψτε τα παιδιά σας να ελέγξουν τις ρυθμίσεις απορρήτου και να βεβαιώνονται ότι έχουν επιλέξει με προσοχή το κοινό τους όταν κοινοποιούν περιεχόμενο στο Facebook. Ακόμα, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το Αρχείο δραστηριοτήτων τους, ένα ισχυρό εργαλείο που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να βλέπουν και να διαχειρίζονται ό,τι έχουν κοινοποιήσει στο Facebook. Με το αρχείο δραστηριοτήτων μπορείτε να ρυθμίζετε ποιος βλέπει το περιεχόμενό σας στο Facebook. Το αρχείο δραστηριοτήτων σας δεν το βλέπει κανένας άλλος εκτός από εσάς.

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Για να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκινήσετε ως γονείς μια συζήτηση με τους εφήβους σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητήστε για την ασφάλεια και την τεχνολογία όπως θα μιλούσατε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο σχολείο, στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες μεταφορές ή στον αθλητισμό.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσετε μια συζήτηση είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας γιατί θεωρούν σημαντικές κάποιες υπηρεσίες σαν το Facebook. Αν θέλετε, ζητήστε τους να σας δείξουν πώς να δημιουργήσετε Χρονολόγιο στο Facebook, ώστε να δείτε περί τίνος πρόκειται. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι κατάλληλες για κοινοποίηση στο Διαδίκτυο και ποιες όχι. Ρωτήστε τα για τις ρυθμίσεις απορρήτου και προτείνετε να τις ελέγχετε μαζί τους τακτικά. Θεσπίστε βασικούς κανόνες και επιβάλετέ τους.

Μάθετε από τους εφήβους

Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με το Διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα SMS. Οι περισσότεροι δεν διακρίνουν καν τη ζωή στο Διαδίκτυο από τη ζωή εκτός Διαδικτύου. Η νέα τεχνολογία ήταν ανέκαθεν ένα κομμάτι της ζωής τους. Έτσι, όταν τη θεωρούμε ασήμαντη ή χάσιμο χρόνου, επικρίνουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης. Ίσως να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Ο έφηβός σας πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα από εσάς (εκτός κι αν είστε εξπέρ στα κοινωνικά δίκτυα). Αυτό δεν είναι κακό. Μην φοβάστε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας… φωτίσει!

Τα πάντα είναι θέμα σεβασμού

Είναι επίσης σημαντικό να μιλάμε για τον χρυσό κανόνα: να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται. Αυτό ισχύει και για τις νέες τεχνολογίες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν πού να απευθυνθούν αν κάποιος κάποτε τα παρενοχλήσει. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πώς να κάνουν υπεύθυνες και ασφαλείς επιλογές για ό,τι δημοσιεύουν, μιας και κάθε δημοσίευση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί εκτός πλαισίου.

Όταν είστε στο Facebook…

Αν έχετε Χρονολόγιο στο Facebook και έχετε γίνει φίλοι με το παιδί σας, προσπαθήστε να τηρείτε τα ίδια όρια με αυτά που τηρείτε και στην πραγματική ζωή. Αφήστε τη σχέση σας να καθορίσει το πώς αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη σχέση που έχετε, μπορεί να αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση των φίλων του παιδιού σας ή να δημοσιεύσετε στον τοίχο του. Σκεφτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν μια μάζωξη στο σπίτι ενός φίλου του παιδιού σας. Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να πάει, καθώς εμπιστεύεστε τη κρίση του μεταξύ συνομηλίκων του και άλλων γονέων, παρόλο που δεν θα είστε εκεί για να το προσέχετε. Όλα είναι θέμα ισορροπίας: αφενός, της αυξανόμενης ανεξαρτησίας και ανάγκης του παιδιού σας για προσωπικό απόρρητο και, αφετέρου, της ανησυχίας σας για την ασφάλειά του.

Στη σελίδα “Εργαλεία” θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πηγές για την επίβλεψη των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Μάθετε την ιδιόλεκτο

Φίλοι; Φίλοι φίλων; Μου αρέσει; Σκούντημα; Τοίχος; Στο Κέντρο βοήθειας του Facebook μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι.

Συμβουλές για γονείς

  1. Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
  2. Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
  3. Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
  4. Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
  5. Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.

Συζητήστε με τον έφηβο

  1. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
  2. Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
  3. Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
  4. Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
  5. Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;

 

Από το κέντρο ασφαλείας του facebook